Nieke Roos
9 December 2005

De Brusselse betaalspecialist Banksys heeft een tweede pinautomaat gelanceerd met open-source software. De Xentissimo is een beveiligde draagbare betaalterminal met cellulaire netwerkfunctionaliteit, onder meer gericht op de horeca- en evenementensector en transacties onderweg. Het apparaatje maakt gebruik van dezelfde dual Arm-systeemchip die ook in de Xenta zit, Banksys‘ eerste automaat met open source.

Het hardwarehart van de twee terminals is een ASIC bestaande uit twee 32 bit Arm720-processoren met 32 Mbyte flash en RAM. De Xentissimo combineert dit met een 128 bij 64 pixels groot lcd-display en een ingebouwde thermische printer. Banksys biedt een breed scala aan draadloze netwerkuitbreidingen, waaronder 802.11 en triband GPS/GPRS in twee varianten (900/1800/1900 MHz en 850/1800/1900 MHz). Via een seriële interface is het apparaatje te verbinden met een kassa. Daarnaast biedt het onder meer een SIM-slot.

De ene Arm-kern op de systeemchip draait Ecos met daarop eigen software van Banksys voor beveiliging van de betalingstransacties. De Xentissimo ondersteunt onder meer SSL en de encryptiemechanismen 3DES, AES, DES en RSA. De overige toepassingen, waaronder de gebruikersapplicaties en de user-interface, lopen op de andere processor onder een Linux-Arm-distributie die de Brusselaars samen met het Leuvense Mind hebben ontwikkeld. Het hardwareplatform hebben ze ontworpen in samenwerking met Barco Silex uit Louvain-la-Neuve.

0512916264900
Banksys‘ draagbare pinautomaat Xentissimo draait Ecos en Linux.

Net als de Xenta is ook de Xentissimo eenvoudig uit te breiden met eigen applicaties. ’Het grote voordeel van de gekozen structuur is dat gebruikers bepalen welke programmeertaal ze hanteren‘, stelde Mind-CEO Peter Vandenabeele vorig jaar in Bits&Chips (zie nummer 12, 2004). ’Doordat de automaat Linux kan combineren met de J9-JVM, kunnen ze hun toepassingen schrijven in C of in Java.‘ Voor de ontwikkeling van C-software is de open-source KDevelop-omgeving beschikbaar; Java-programmeurs kunnen gebruikmaken van de gereedschappen die IBM meelevert met J9.

Bits&Chips event sponsor registration

De ontwikkelingen op de betaalmarkt hebben Banksys voor open source doen kiezen, aldus gedelegeerd bestuurder Vincent Roland. ’De laatste jaren is de markt snel geëvolueerd naar open standaarden als Java en TCP/IP‘, aldus Roland. ’Er is meer concurrentie, op alle niveaus. Automaten moeten kunnen communiceren met verschillende soorten systemen. Daarnaast hebben we voor open source gekozen vanwege de brede beschikbaarheid van ontwikkelgereedschappen. Onze klanten kunnen zo gemakkelijk aan tools komen om eigen applicaties te bouwen.‘