Pieter Edelman
28 July 2014

Uit een tussentijdse update blijken de resultaten van Barco over de eerste helft van het jaar tegen te vallen. De omzet daalde met 17 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, naar 498 miljoen euro. De nettowinst nam af van 31,7 naar 11,0 miljoen euro. Op korte termijn neemt het bedrijf maatregelen bij de twee afdelingen die de resultaten drukken, Control Rooms en Livedots (ledmuren). Het bedrijf verwacht dat de resultaten over het hele jaar iets onder die van 2013 uitkomen.

Barco grijpt de cijfers gelijk aan om zich uit te spreken over de toekomst van het bedrijf. De afgelopen jaren wist de onderneming de gevestigde fabrikanten van cinemaprojectoren te verslaan met zijn digitale oplossingen en verwierf een leidende rol op dit gebied. De digitalisering van de bioscoop is nu echter grotendeels klaar en deze inkomstenbron droogt op. In De Standaard zegt CEO Eric Van Zele dat het bedrijf zichzelf – opnieuw – opnieuw moet uitvinden.

Er wordt daarom nagedacht over het afstoten van bedrijfsonderdelen. Op het moment is Barco eigenlijk met te veel dingen bezig, denkt de topman. In de eerste plaats wordt gekeken naar de divisie Defence and Aerospace, waarin Barco volgens Van Zele nooit een wereldspeler kan worden. Er zou concrete interesse zijn voor deze tak en eind augustus moet er meer duidelijkheid komen over een eventuele verkoop. Maar ook andere bedrijfsonderdelen zouden afgestoten kunnen worden. Van Zele benadrukt dat het om een strategische beslissing gaat over de koers van het bedrijf en niet om het geld. Bovendien moet de werkgelegenheid gewaarborgd zijn.

Daarnaast denkt Van Zele dat Barco er goed aan zou doen om te internationaliseren, bijvoorbeeld door directieleden van buiten Vlaanderen te installeren of via nevenvestigingen in het buitenland.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird