Pieter Edelman
2 May 2017

Barco Silex gaat zijn klanten de mogelijkheid bieden om de physically unclonable functions (pufs) van het Eindhovense Intrinsic-ID in te zetten voor het beveiligen van hun systemen. Andersom krijgt Intrinsic-ID beschikking over Belgische security-bouwblokken voor zijn eigen aanbod. De twee bedrijven werkten al eerder samen voor enkele klantprojecten, maar de functionaliteit komt nu algemeen beschikbaar.

Een puf houdt in dat een unieke eigenschap uit de onderliggende hardware wordt geëxtraheerd en ingezet voor cryptografische doeleinden. In het geval van Intrinsic-ID gaat het om een stukje ongeïnitialiseerd sram-geheugen. Dankzij procesvariatie heeft elke geheugencel hier willekeurig een unieke opstartwaarde. Dat wordt gebruikt om een cryptografische sleutel op te stellen die uniek is voor het device en die niet buitgemaakt kan worden uit het geheugen.

Barco Silex neemt de functionaliteit op in zijn Esecure-module, een hardwareblok dat zelfstandig cryptografische en beveiligingsfuncties kan uitvoeren. Gebruikers kunnen zowel een software- als hardware-implementatie van de Eindhovense pufs inzetten. Intrinsic-ID op zijn beurt kan cryptografiehardware van Barco Silex inbouwen in zijn Citadel-aanbod voor sleutelbeheer door oem’s.