Alexander Pil
28 May 2010

Rohde & Schwarz lanceerde onlangs zijn compacte laaggeprijsde FSC-spectrumanalyzer. Het instrument bevat alle basisfuncties, zoals frequentietellers, RF-spectrummetingen, ruismarkers en vermogensbepalingen van gepulste signalen. Met een frequentiebereik van standaard 9 kHz tot 3 GHz – en uitbreidbaar tot 6 GHz – sluit de analyzer aan bij toepassingen die vragen om een basisinstrument van hoge kwaliteit.

Met een maximale gevoeligheid van minder dan -161 dBm (1 Hz) registreert de FSC ook zwakke signalen. De kleine meetonzekerheid van minder van 1 dB zorgt voor betrouwbare resultaten. Optioneel rust Rohde & Schwarz de signaalanalyzer uit met een trackinggenerator. Deze meet aan kabelverliezen en bepaalt de zendkarakteristieken van testobjecten zoals filters en versterkers.

De FSC is 3 HU hoog en 9,5 inch breed. Dat maakt de analyzer geschikt voor de installatie in kleine en mobiele testsystemen. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om twee exemplaren in een 19 inch rek te plaatsen of één exemplaar te combineren met de even grote SMC100A-signaalgenerator van Rohde & Schwarz. De FSC verbruikt slechts 12 watt, waardoor hij kan worden geïntegreerd in auto‘s om veldtests te doen aan bijvoorbeeld satellietcommunicatieverbindingen.