Paul van Gerven
13 April 2017

Als je toch vloeistof door je elektronica of zonnecel pompt om te koelen, kun je daar net zo goed nog iets nuttigs mee doen, dachten onderzoekers van IBM Research en de ETH Zürich.

IBM Research en de ETH Zürich hebben een energiebron ontwikkeld die tevens elektronica of zonnecellen kan koelen. Het gaat om een miniatuurversie van een zogeheten redoxflowbatterij. Per vierkante centimeter genereert deze een vermogen van 1,4 watt. Daar blijft een watt per vierkante centimeter van over als je er de energie van aftrekt die nodig is voor het rondpompen van de elektrolyten.

IBM_redoxflow
Illustratie: IBM/ETH

Een redoxflowbatterij werkt met twee elektrolytoplossingen die door afzonderlijke kanalen worden gepompt. Via een membraan ingeklemd tussen twee poreuze elektrodes voltrekken zich elektrochemische reacties die de elektrische energie opleveren. In de versie van IBM en de ETH zijn de kanaalsystemen georganiseerd in twee afzonderlijke horizontale vlakken, waarvan de wanden zijn gemaakt met een 3d-printer. Inclusief de elektrodes en het membraan ertussen is het geheel anderhalve millimeter dik.

De vinding is niet alleen toepasbaar op chips: ook lasers hebben stroom en koeling nodig. Omgekeerd zou de redoxbatterij kunnen worden opgeladen door zonnecellen, die onder bepaalde omstandigheden ook baat hebben bij koeling.