Pieter Edelman
28 November 2017

Gisteren heeft de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) de scriptieprijzen voor bètastudies uitgereikt. In totaal ontvingen elf afstudeerders van diverse universiteiten een bedrag van drie- of vijfduizend euro, beschikbaar gesteld door het bedrijfsleven.

Drie van de prijzen ging naar afstudeerprojecten aan de TUE. Jos Wetzels kreeg de KNVI-scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde voor zijn project rondom beveiliging van embedded devices. Oliver Linder rekende aan de verspreiding van zware elementen in fusiereactoren die het plasma kunnen verstoren, en sleepte daarmee een van de Shell-prijzen voor Natuurkunde in de wacht. De Tata Steel-afstudeerprijs ging naar Remco van Erp, die een sensor ontwikkelde om nauwkeurig en snel eiwitten in organen-op-chip op te sporen.

Andere techniekonderwerpen waren onder meer te vinden aan de Universiteit Twente, waar Tycho Burg de Philips-afstudeerprijs voor Biomedische Technologie kreeg voor zijn verbeteringen aan de besturing van exoskeletten. Aan de Universiteit Utrecht ontving Enea Mauri een Shell-afstudeerprijs voor onderzoek dat het fundamentele begrip van hoge-temperatuursupergeleiders moet verbeteren. Stefan ten Eikelder van Tilburg University paste wiskundige optimalisatie toe voor het combineren van reguliere radiotherapie met veel duurdere protonentherapie bij kankerpatiënten, waarmee hij de Philips-afstudeerprijs Data Science in Health Care in de wacht sleepte.