Pieter Edelman
13 October 2011

Met een subsidie van drie miljoen euro en een investering van vier miljoen trappen het UMC St. Radboud, de UT, Philips en acht bedrijven een project af rond een nieuwe methode om niet-invasief de huid te karakteriseren. De methode is gebaseerd op een microscoop die laserlicht de huid in zendt. De florescentie van de huidcomponenten zegt iets over de bloedvaten en celstructuren in het beeld. De afdeling dermatologie van het Radboud-UMC heeft de afgelopen jaren de gemeten fluorescentie gekoppeld aan biopten. De methode kan tot een halve centimeter diep ’kijken‘.

De methode is voor verschillende doeleinden inzetbaar. De medische doeleinden, zoals het opsporen van huidkanker, liggen het meest voor de hand. Philips denkt de methode echter te kunnen toepassen bij het ontwikkelen van betere scheerapparaten. De Nijmeegse aanpak geeft inzicht in de oorzaak van huidirritatie. Op vergelijkbare manier wil Tencate de methode inzetten bij het ontwikkelen van kunstgras waar betere slidings op uitgevoerd kunnen worden.

De subsidie voor het New Business by Enhanced Skin Comfort-project is afkomstig van de provincies Overijssel en Gelderland en van de rijksoverheid. Het project is een samenwerkingsverband van API Institute, Deltecmetaalmaatwerk, Descol Kunststofchemie, de Dienst Landbouwkundig Onderzoek, Food & Biobased Research, Greengran, het Instituut voor Sportaccommodaties (Isa Sport), Philips Consumer Lifestyle, Reden, Surface Technology and Tribology, Tencate, het UMC en de UT.