Pieter Edelman
23 January 2006

België en Nederland presteren beiden middelmatig op het gebied van innovatie in vergelijking met de andere Europese landen. Dat blijkt uit het jaarlijks Europese Innovatie Scorebord van de Europese Unie. Op basis van 26 indicatoren geven de makers elk land een cijfer, de Summary Innovation Index (SSI). Hierin nemen ze onder meer intellectueel eigendom, kenniscreatie, ondernemerschap en opleiding mee. Zij onderzochten de 25 EU-leden en een aantal andere landen.

Zweden, Finland en Denemarken voeren de lijst aan. Van de niet-EU-landen zou Zwitserland tussen Zweden en Finland komen, Japan tussen van Finland en Denemarken, en de VS tussen Denemarken en Duitsland.

0612311955000

België en Nederland staan respectievelijk op de zevende en achtste plaats van de EU-landen. Beiden zitten net iets boven het gemiddelde van de 25 EU-leden. De toename van de SSI is voor België gelijk aan de gemiddelde groei in de EU. Voor Nederland is deze iets hoger. In termen van publieke R&D is Nederland één van de topspelers, maar wat betreft bedrijfs-R&D blijft Nederland achter. In België is deze situatie juist omgekeerd.

Over het geheel genomen blijft de innovatieve slagkracht van de EU ver achter bij Japan en de VS.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.