Pieter Edelman
24 May 2016

Walter De Brouwer trekt zich terug als ceo van het in Silicon Valley gevestigde Scanadu. Hij richtte het bedrijf in 2011 op samen met zijn vrouw Sam om consumentendevices te ontwikkelen die eenvoudig, goedkoop en snel de meest voorkomende gezondheidsgegevens kunnen meten en analyseren. Daarmee dingt het bedrijf mee naar de Tricorder X-Prize van Qualcomm, een competitie met een prijzenpot van tien miljoen dollar om het befaamde apparaat uit Star Trek werkelijkheid te maken.

Als verklaring voor zijn vertrek geeft De Brouwer aan dat hij zich wil richten op nieuwe innovaties in de gezondheidszorg. Hij behoudt wel een plekje in de bestuursraad. Volgens De Tijd vertrekt ook Sam De Brouwer bij het bedrijf, maar heeft zij geen verdere informatie verstrekt.

Scanadu haalde vorig jaar in een tweede investeringsronde nog 35 miljoen dollar op. De totale investeringen in het bedrijf komen daarmee op bijna vijftig miljoen dollar. Op het moment werkt Scanadu aan twee devices. De Scout is een apparaatje dat binnen enkele seconden temperatuur, hartslag en bloeddruk en zuurstofverzadiging kan meten. Daarnaast werkt het aan een urinesensor die met een smartphone uitgelezen kan worden. Voor beide systemen wil het bedrijf FDA-certificering verkrijgen.