Paul van Gerven
7 April 2011

Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory hebben wat zij noemen een superlens gemaakt. Ze slaagden erin afbeeldingen te projecteren met een resolutie die ongeveer een veertiende kleiner is dan de gebruikte golflengte. Aangezien de Amerikanen om mid-infrarood licht gebruikten, zijn de kleinste details in de afbeeldingen ongeveer een micrometer klein.

Verrassend genoeg is de superlens niet gemaakt van metamaterialen, waarvan al langer op papier bekend is dat ze de diffractielimiet kunnen omzeilen. Het concept blijkt moeilijk in de praktijk te brengen, vooral omdat metamaterialen moeilijk te fabriceren zijn en veel licht absorberen.

Ramesh superlens BIG_web
Deze structuren, waarvan de kleinste ongeveer een micrometer in  lengte en breedte, zijn afgebeeld met IR-licht van 14,6 micrometer.

Het bijzondere vergrootglas uit Berkeley heeft die nadelen niet, zeggen de onderzoekers. Hun lens bestaat uit een stapeltje epitaxiale nanolagen van verschillende materialen met een zogenaamde perovskiet-kristalstructuur, die minimale absorptie en verstrooiing vertonen. De laagstructuur reconstrueert de evanescent lichtgolven, die objectdetails kleiner dan de golflengte herbergen maar al na zeer korte afstand uitdoven. Conventionele lenzen ’zien‘ deze golven daarom zelden of nooit.

Aardig detail is dat de perovskieten van bismut-, ferriet- en strontiumtitanaat reageren op elektrische impulsen. Daarmee kan de golflengte waarop ze inwerken worden getuned, de resolutie te verbeteren of stukjes lens lokaal uitgeschakeld worden. Dat laatste opent ook de deur naar dataopslagtoepassingen.

 advertorial 

8-bit Microcontrollers Still Anchor the Majority of Embedded Designs Today

They are tiny, but vitally important. The market for 8-bit microcontrollers continues to grow strongly as a key part of the drive to digitalisation, highlighted by the current chip shortages. Read more about Microchip’s 8-bit devices.