René Raaijmakers
18 January 2008

Na een stevige dip in het derde kwartaal verwacht BE Semiconductor Industries (Besi) binnenkort een fors herstel te kunnen melden. De Drunense machinebouwer sprak alvast de verwachting uit dat zijn omzet in de laatste drie maanden van 2007 zal uitkomen op 44 miljoen euro.

Dat betekent dat BE Semiconductor zich relatief snel herstelt, na het dieptepunt in het derde kwartaal. Daarin zakte de machinebouwer naar een dieptepunt met een omzet van slechts 35,9 miljoen euro. Topman Richard Blickman noemt het herstel gezond. ’We werden destijds geconfronteerd met tegenwind in de reorganisatie van de onderneming en de dalende dollar en hadden last van vertraging van het plaatsen van orders door klanten.‘

Besi is al jaren bezig met een inhaalslag en het reorganiseren van productie en de R&D. Het bedrijf zag zich enkele jaren geleden geconfronteerd met Aziatische concurrenten die machines aanboden voor weggeefprijzen. Soms lagen die op slechts 20 procent van wat Besi ervoor vroeg. Daarop werd besloten om een deel van de onderdelenproductie naar Azië te verplaatsen. Sommige waarnemers zeggen dat de Nederlandse machinebouwer te laat reageerde, maar Besi stelt dat er intussen aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij de reorganisatie.

Omzet20Besi
Omzet en winst in miljoenen euro

Bron: BE Semiconductor

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Een van Besi‘s hardnekkige problemen zit in de onderzoek en ontwikkeling. Dochters Fico en Meco hadden hun R&D lange tijd elk op een eigen eilandje. Elk hield zijn eigen R&D in de lucht, zonder optimaal van elkaars kennis te profiteren. Dit leidde in sommige gevallen zelf tot afwijkende technologiekeuzes in de samenstelling van machines, ook op plaatsen waar Fico en Meco van elkaar hadden kunnen profiteren.

Niet voor niets wijst topman Richard Blickman er in zijn persbericht op dat Besi werk wil maken van de totstandkoming van één Besi. Op de Made in Benelux Investor Conference van de Rabobank in London vertelde het bedrijf dat het naast het omlaag brengen van de productiekosten ging werken aan de invoering van gemeenschappelijke platforms voor zijn machines. In 2008 en 2009 wil Besi voor sleutelproducten naar een standaardarchitectuur waarmee nieuwe producten zijn te ontwerpen door middel van kleine wijzigingen. Hier verwacht het bedrijf 15 procent kostenbesparingen te halen.

Ook de productie pakt Besi aan. Momenteel verhuist het bedrijf de fabricage van alle producten, modules en standaard systemen naar vestigingen in China en Maleisië. Verder wil het bedrijf zoveel mogelijk lokaal bij zijn klanten inkopen. Besi haalt twee derde van zijn omzet in Azië (61 procent in het derde kwartaal). Het bedrijf wil ook zijn gereedschapsmachines overbrengen naar Azië, behalve die voor speciale producten en onderdelen met snel veranderende eisen.

Daarnaast werkt het bedrijf aan het verkorten van de time-to-market en het beperken van voorraden. Voor een efficiënter voorraadbeheer stapt de machinebouwer over naar het Kanban-systeem voor lean manufacturing. Daarnaast heeft het bedrijf in de organisatie nog een aantal slagen te maken. Het wil dochters Laurier (die sorting) integreren met Datacon (die bonding). Daarnaast wil het voor Fico (verpakken en uitzagen) een productmanagementstructuur voor één machineplatform. Besi zit in een proces om het aantal werknemers (1260, eind september 2007) met 7 procent terug te brengen.

Vorig jaar trok Besi 5 miljoen euro uit voor de herstructurering. Dit jaar verwacht het daarmee al 6 miljoen euro te besparen. Dit moet in 2008 en 2009 leiden tot minder inefficiëntie en dubbele werkwijzes in de wereldwijde productie. Dit jaar zal Besi zijn logistieke processen standaardiseren met de uitrol van het ERP-systeem van SAP.