Maud Geerbex
25 January 2005

Besi stuurt 10 procent van zijn personeel weg en gaat zich meer concentreren op productie in het Verre Oosten. Dat heeft het bedrijf vorige maand bekendgemaakt. Welke banen er precies verdwijnen, is nog onbekend. Wel is zeker dat de tooling-fabriek in Brunssum in de komende maanden gaat sluiten. Ook bij de packaging- en tooling-fabriek in Duiven verdwijnen banen. In totaal staan 81 mensen op straat. Daarnaast zal Besi zo‘n vijftig tijdelijke contracten niet verlengen.

De reorganisatie komt als een verrassing, want de omzet en orderportefeuille van Besi zagen er afgelopen zomer nog goed uit. In het tweede kwartaal van 2004 verkocht het Drunense bedrijf nog voor 33 miljoen euro aan assembleermachines voor de halfgeleiderindustrie, een groei van 39 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2003. De Drunenaren ontvingen tegelijkertijd voor 47,5 miljoen euro aan bestellingen, 118 procent meer dan een jaar eerder. ’Besi‘s groei laat zien dat de vraag naar assembleermachines toeneemt‘, zei CEO Richard Blickman vorig jaar juli. ’We verwachten daarom ook in de tweede helft van het jaar een stijgende lijn te kunnen laten zien.‘

Blickman ziet de toekomst nu wat somberder in. ’Blijvende economische onzekerheid en overcapaciteit hebben tot gevolg dat klanten bestellingen uitstellen, minder investeren in machines en strategische programma‘s laten liggen.‘ Hij verwacht dat Besi over het vierde kwartaal van 2004 een omzetdaling van 20 procent laat zien in vergelijking met de drie maanden daarvoor. Daarnaast zegt de CEO dat de reorganisatie in de lijn ligt van de plannen om zich meer te richten op lagelonenlanden.

Afgelopen week maakte Besi bekend de overname van het Oostenrijkse Datacon te hebben afgerond. Het halfgeleiderbedrijf betaalde 65 miljoen in cash en 7,6 miljoen in nieuwe aandelen voor zijn nieuwe dochteronderneming. Het bedrijf uit Radfeld rekent onder meer Bosch, Fairchild, Infineon en ST Microelectronics tot zijn klanten. Het heeft geen productiefaciliteiten in het Verre Oosten. Wel in Duitsland, Hongarije en Oostenrijk.