11 September 2006

Bètastudies lijken dit jaar in trek te zijn bij universitaire starters. Dat denkt het Platform Bèta Techniek op basis van de vooraanmeldingscijfers bij de IB Groep. Volgens een analyse van de TU Delft stijgt het aantal deelnemers aan een bètastudie met 4 procent, een toename van rond de 160 studenten. Het totale studentenpotentieel groeit met 2,5 procent.

Bij de hbo-instellingen zijn er dit jaar 6 procent meer inschrijvingen. De bètastudies groeien hier echter maar met 2 procent, zo‘n 250 studenten meer dan vorig jaar. Overigens benadrukt de TU Delft dat deze gegevens niet zonder meer te vertalen zijn naar het definitieve aantal inschrijvingen. Cijfers hierover verschijnen pas eind 2006.

Bij de vooraanmeldingen voor universitaire bètastudies zijn vooral de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden populair met een groei van boven de 10 procent. Van de drie TU‘s springt de Universiteit Twente er uit met een stijging van 9 procent bij de technische studies. Delft en Eindhoven trekken respectievelijk 2 en 1 procent meer eerstejaars. Nieuwe studenten kiezen met name voor aardwetenschappen, life science & technology en wiskunde. Bouwkunde, informatica en klinische technologie zijn juist minder in trek. PE