Paul van Gerven
9 October 2018

Onderzoekers van de Chalmers University of Technology hebben een molecuul ontwikkeld dat energie uit zonlicht achttien jaar kan vasthouden. Geprikkeld door licht neemt het molecuul een andere, energierijkere ruimtelijke structuur aan, die jarenlang intact blijft. Met een katalysator kan het echter worden gestimuleerd om de oorspronkelijke vorm weer aan te nemen, waarbij warmte vrijkomt. Op basis van deze cyclus kunnen bijvoorbeeld huizen in de winter worden verwarmd met energie die in de zomer is vastgelegd.

energieopslag
Concept om het molecuulpaar toe te passen in het verwarmen van huizen. Illustratie: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology

Het idee om energie op te slaan in dit zogeheten norbornadieen-quadricyclaan-paar is al decennia oud. In ‘kale’ vorm zijn deze stoffen echter niet ideaal, onder meer vanwege geringe lichtabsorptie en stabiliteit. Met wat chemisch sleutelwerk wisten de Zweden de lichtomzetting te verbeteren en stabiliteit van de energierijke vorm te verhogen.

In een experimenteel systeem produceerden de onderzoekers quadricyclaan met behulp van een zonnecollector. Door dit langs een katalysator te leiden, steeg de temperatuur met 63 graden Celsius (van 20 naar 80 graden Celsius).