15 September 2014

Na ruim vier jaar ontwikkelen heeft Biocartis zijn Idylla-platform voor snelle diagnostische tests officieel gelanceerd. Het Mechelse bedrijf brengt deze ‘Senseo voor diagnostische tests’ uit in Europa, samen met een cartridge om op specifiek type kankergen te testen. Tegelijkertijd wordt het ‘oude’ DMat-platform voor laboratoria uitgesponnen in het bedrijf Mycartis, dat direct vijftien miljoen euro heeft opgehaald bij investeerders.

Biocartis werd in 2007 opgericht door de Vlaming Rudi Pauwels om technologie van het Zwitserse EFPL door te ontwikkelen tot marktrijp product. Het instituut had een manier ontwikkeld om relatief snel en eenvoudig specifieke markers in biologische monsters te detecteren. Pauwels zag mogelijkheden om dit te vermarkten als systeem met cartridges voor specifieke markers, die met een universeel apparaat uitgelezen konden worden.

In 2010 maakte Biocartis echter een ommezwaai toen het een tweede cartridge-gebaseerd platform in handen kreeg door de overname van een Philips-groep op de High Tech Campus. Vanaf werd dit het hoofddoel van het bedrijf, alhoewel deze technologie verder van de markt af stond dan het Zwitserse platform. De Eindhovense aanpak bood de mogelijkheid om de preparatiestappen in de cartridge zelf uit te voeren, terwijl er bij de Zwitserse technologie nog veel handwerk nodig was voorafgaand aan de test.

De Zwitserse technologie was dan ook als eerste marktrijp. Eind 2012 bracht Biocartis het platform onder de naam DMat op de markt (ondertussen is het omgedoopt tot Evaluation). Het systeem kan een groot aantal verschillende genetische en eiwitmarkers in een enkel monster kwantificeren, maar is vrij bewerkelijk in gebruik. Vandaar dat het gericht is op onderzoekslaboratoria.

BCe24 save the date

Het Eindhovense platform, dat ondertussen de naam Idylla kreeg, werd verder ontwikkeld als systeem dat in ziekenhuizen gebruikt kan worden voor diagnostische doeleinden. Biocartis wist in de jaren zo’n honderden miljoenen euro’s op te halen bij investeerders voor de ontwikkeling hiervan. Met ondersteuning van de Vlaamse regering bouwde het in 2011 in Mechelen een faciliteit om de cartridges te gaan produceren. De Eindhovense R&D verhuisde hier ook naar toe.

Voor het Idylla-systeem en de eerste test is nu CE-goedkeuring verkregen, waardoor het in Europa op de markt gebracht mag worden. Met een weefselmonster kan de cartridge binnen negentig minuten testen op bepaalde typen huidkanker. Andere kankertests zijn nog in ontwikkeling.

Het bedreef greep de marktintroductie van Idylla aan om de Zwitserse DMat-business af te stoten. Hiervoor werd het Mechelse Pronata als partner gevonden, een bedrijf gespecialiseerd in het speuren naar biomarkers voor specifieke aandoeningen. Het nieuwe bedrijf Mycartis richt zich op technologie om waarmee de industrie biomarkers kan ontwikkelen. Paul Ladestein, die de DMat-business leidde bij Biocartis, wordt CEO.