Nieke Roos
5 September 2012

Bosch Security Systems en Greenpeak slaan hun handen ineen om een geïntegreerde beveiligingsoplossing te bieden voor smart homes. Ze richten zich hiermee op televisie-, telefoon- en internetproviders die hun pakket willen uitbreiden. De oplossing combineert de RF-technologie van de Utrechtse Zigbee-specialist met de security-diensten en -hardware van het Duitse concern, en dat op een schaalbare manier: een installatie kan uiteenlopen van enkel de sensoren tot een compleet beveiligingssysteem met cloudgebaseerde services. De partners tonen hun systeem voor het slimme huis op de IBC-beurs, van 7 tot 11 september in Amsterdam.

Steeds meer providers kijken verder dan triple play, het leveren van internet, telefonie en televisie in één gecombineerd abonnement, vaak over dezelfde ADSL- of kabelverbinding. Quadruple play voegt hier mobiele draadloze toegang aan toe, bijvoorbeeld via 3G of Wimax. Met hun samenwerking mikken Bosch en Greenpeak nu op de fifth play, een vijfde interface, die de infrastructuur van een gebouw verbindt met de buitenwereld. ’De settopbox is de gateway naar deze nieuwe diensten‘, aldus Greenpeak-CEO Cees Links. ’Die bundelt verschillende sense and control devices in huis in één geïntegreerde set van smart home-applicaties.‘

Onder meer voor dit soort toepassingen heeft het bedrijf van Links ook een nieuwe chip ontworpen. Volgens Greenpeak is de GP710 de eerste communicatiecontroller die gelijktijdig overweg kan met twee Zigbee-protocollen: naast Zigbee RF4CE (typisch voor afstandsbedieningen) ondersteunt het IC ook Zigbee IP en Pro (gericht op beveiliging, energiebeheer en thuiszorg). Dit vereenvoudigt het productdesign en maakt minder complexe PCB‘s en antennes mogelijk, waardoor ontwikkelaars tijd en geld kunnen besparen bij de integratie in een settopbox of gateway.