Paul van Gerven
28 June 2018

Bedrijven verzekerd van mensen en mensen verzekerd van werk. Dat is de inzet van de New Deal Zuid-Oost Nederland, die woensdag is ondertekend door zes regio’s en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Dit Brainport Network wil met scholing en informatievoorziening bijdragen aan een beter functionerende arbeidsmarkt in regio. Uiteindelijk zijn het echter de bedrijven en werknemers die daar de regie over moeten voeren.

Ton_Wilthagen
Ton Wilthagen. Foto: Ben Bergmans

‘Telkens herhaalt de geschiedenis zich. Is er een crisis, dan komen mensen aan de kant te staan. Tot ze ineens weer, van de reservebank, met te weinig wedstrijdritme het veld in moeten. Zo kampt Zuidoost-Nederland nu met een gebrek aan geschikt personeel, terwijl er rijkelijk economische kansen liggen. Erg schadelijk. Het remt af en werkt een volgende crisis in de hand. Met de New Deal willen we dit doorbreken en ervoor zorgen dat menselijk kapitaal niet langer de achilleshiel is van de economie’, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University en bestuurder van Brainport Network.

‘Met de New Deal dagen we bedrijven en werknemers uit om mee te doen en een gezamenlijk belang te dienen. Zijn mensen bereid zichzelf te blijven ontwikkelen en zo nodig te switchen van baan, dan kunnen ze altijd ergens in de regio aan de slag. En investeren bedrijven en organisaties volop in de ontwikkeling van personeel, dan betaalt zich dat uit in de beschikbaarheid van de juiste mensen met de juiste kwalificaties op het juiste moment’, aldus Wilthagen.

Tot potentiële New Deal-acties behoren onder meer versterking van de leercultuur, het opzetten scholings- en investeringsfondsen en een grensoverschrijdende aanpak.