Paul van Gerven
3 September 2012

Werkgevers en onderzoeksorganisaties willen dat het volgende kabinet bezuiniging op onderzoek en innovatie ongedaan maakt. Het manifest dat de coalitie vandaag bij de opening van het academisch jaar presenteert, roept op de weggevallen aardgasmiddelen te compenseren via de tweede geldstroom. Het kabinet Rutte-Verhagen besloot deze 500 miljoen euro per jaar voortaan in de schatkist te storten. Dit was vooral tegen het zere been van kennisinstellingen, die in het kader van het topsectorbeleid hun budget voor fundamentele wetenschap toch al zagen verschuiven naar toegepast onderzoek.

Omdat het topsectorbeleid uit de koker van werkgeversorganisatie VNO-NCW kwam, leidden de ingrepen van Rutte-Verhagen tot spanningen tussen de publieke en private sector. Deze ruzie is nu bijgelegd. In het Financieele Dagblad meldt VNO-voorman Bernard Wientjes vandaag dat het wegvallen van de aardgasmiddelen ook voor hem als een ’onaangename verrassing‘ kwam.

Alle partijen willen nu door met het topsectorbeleid, maar met extra geld. Een groot deel daarvan kan worden betrokken uit Europese onderzoeksprogramma‘s. De EU wil in 2014 tot 2020 zo‘n 80 miljard euro aan onderzoek besteden. Individuele lidstaten moeten dat wel matchen, en dat is dan ook precies wat de coalitie van de nieuwe regering vraagt.

Het manifest is ondertekend door de Hbo-raad, KNAW, MKB-Nederland, NWO, TNO, VNO-NCW en de VSNU.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.