Paul van Gerven
21 February 2018

Broadcom wil Qualcomm nog steeds overnemen, ook nu dat bedrijf NXP vrijwel zeker inlijft. De combinatie met de Nederlandse chipmaker is volgens Broadcom echter vier miljard dollar minder waard: de belager verlaagde zijn bod van 121 miljard naar 117 miljard dollar. Qualcomm spendeerde deze week vijf miljard dollar extra om dwarsliggende NXP-aandeelhouders over de streep te trekken. Als de overname van NXP niet doorgaat, wordt het bod weer verhoogd naar 121 miljard dollar.

Qualcomm heeft het cynische bod onmiddellijk verworpen. ‘Broadcom is zich er terdege van bewust dat er geen sprake is van waardeoverdracht van Qualcomms aandeelhouders naar die van NXP. De transactie kon immers geen doorgang vinden tegen de oorspronkelijke prijs’, schrijft het bedrijf in een verklaring. Broadcom beschuldigde Qualcomm ervan NXP’s aandeelhouders een cadeautje te geven, ten koste van zijn eigen investeerders.

Broadcom_chip

Het ziet er nu naar uit dat het gevecht zal worden beslecht tijdens de aandeelhoudersvergadering 6 maart aanstaande. Aandeelhouders van Qualcomm kunnen het bestuur dan dwingen verder te praten met Broadcom, of zelfs het roer overdragen aan de belager.