Paul van Gerven
11 January 2017

Het moet mogelijk worden om carrière te maken als docent in het hoger onderwijs. Dat schrijft minister Bussemaker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer. In een cultuur die sterk is gericht op research en publicaties komen vooral succesvolle onderzoekers vooruit, maar dat zijn niet noodzakelijkerwijs de beste docenten. ‘Het zou mogelijk moeten zijn om in het onderwijs carrière te maken, al dan niet tot en met de onderwijshoogleraar’, aldus Bussemaker.

Bussemaker maakt zich ook zorgen over het gebrek aan kansen voor jonge onderzoekers binnen universiteiten. Zij wil hun ontwikkelmogelijkheden verbreden en zorgen voor meer loopbaankansen. Ook pleit zij voor meer diversiteit onder hoogleraren. De minister stelt eenmalig vijf miljoen euro beschikbaar om dit jaar nog honderd extra vrouwelijke hoogleraren aan te stellen.

Ten slotte komt er dit jaar vier miljoen euro vrij voor een postdoc/docenten-programma in het hbo, daarna wordt het twee miljoen euro per jaar. Dit is bedoeld om onderzoek-gerelateerd onderwijs in het hbo te stimuleren.