Nieke Roos
28 January 2010

Vanaf morgen 9:00 uur Amsterdamse tijd kunnen houders van Océ-aandelen deze aanmelden voor verkoop aan Canon à 8,60 euro per stuk. Dat hebben het Japanse concern en de Venlose specialist in printsystemen vandaag bekendgemaakt. In principe eindigt de aanmeldingstermijn op 1 maart aanstaande om 17:30 uur.

Canon doet het bod onder het voorbehoud dat het aantal aangemelde aandelen samen met zijn eigen belang op de sluitingsdatum 85 procent van het totaal vertegenwoordigt op een volledig verwaterde basis. De Japanners hebben zelf inmiddels 28,05 procent in handen. Verder hebben ASR, Ducatus en ING een overeenkomst gesloten tot verkoop van hun belangen, samen ongeveer 19 procent, en heeft Bestinver Gestión een onherroepelijke toezegging afgegeven tot aanbieding van zijn 9,5 procent.

De Amerikaanse investeerder Orbis en het Engelse hefboomfonds Hermes hebben zich tegen het bod gekeerd, omdat ze vinden dat het Océ onderwaardeert. Samen hebben zij ongeveer 13,3 procent van de aandelen. Ook de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters vindt de prijs te laag, maar de tweehonderd partijen die zij vertegenwoordigt, hebben slechts een belang van in totaal 0,003 procent. Het ABP, Pictet en Sparinvest, elk goed voor 5 procent, hebben hun plannen nog niet prijsgegeven.

Analisten denken echter dat het overnamespel wel is gespeeld. Gezien de recente stabiele koers van het Venlose aandeel hebben de meeste beleggers er volgens hen geen vertrouwen in dat er nog een hoger tegenbod komt. Konica Minolta, tot voor kort de grote strategische partner van Océ, en andere potentiële kopers hebben in een eerder stadium al aangegeven niet geïnteresseerd te zijn.

 advertorial 

Hands-on GaN Doherty amplifier design

During the Benelux RF Conference at Van der Valk Nijmegen on 1 June, Martijn Brethouwer (Bruco IC) will take you through the paces of a Doherty amplifier development process with all its pitfalls and hurdles. Take a look at the complete program. We only have a limited number of tickets left, so sign up in time.

Gisteren heeft Canon ook zijn jaarrapport gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het concern 2009 heeft afgesloten met een winst van omgerekend 1,43 miljard dollar op een omzet van 34,88 miljard, respectievelijk 57,4 procent en 21,6 procent minder dan een jaar eerder. In 2010 verwachten de Japanners deze dalingen echter weer goed te kunnen maken, met een voorspelde winst- en omzetstijging van 51,9 procent respectievelijk 7,5 procent.

Océ noteerde over het afgelopen jaar een nettoverlies van 47 miljoen euro, tegen een plusje van 4 miljoen over 2008. De inkomsten daalden jaar op jaar met 9 procent van 2,9 miljard euro naar 2,6 miljard, zo maakte CEO Rokus van Iperen drie weken geleden bekend. Het actieprogramma om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen en de uitgaven te verlagen, ligt volgens de topman op schema. In 2009 zijn er 1550 FTE‘s verdwenen en hebben de Venlonaren 154 miljoen euro bespaard, waar 124 miljoen de doelstelling was.