Nieke Roos
20 September 2012

Canon heeft een vrijwillig en voornamelijk overnamebod uitgebracht op Iris uit Louvain-la-Neuve, specialist in elektronisch documentbeheer. Via zijn Europese dochter heeft het Japanse concern 44,50 euro in contanten over voor elk aandeel, de helft meer dan de 29,70 euro waarbij de handel dinsdag is stilgelegd. Canon heeft al een belang van zeventien procent en een strategische samenwerking met Iris. Bij meer dan negentig procent zal het een uitkoopbod lanceren om het Waalse bedrijf van de beurs te halen.

De Iris-groep bestaat uit de onderdelen Products & Technologies en Professional Solutions. De eerste divisie ontwikkelt software voor documentherkenning. De tweede tak levert oplossingen om documenten, informatiestromen en IT-infrastructuren in een organisatie te beheren. Naast het hoofdkwartier in Louvain-la-Neuve heeft de groep vestigingen in Antwerpen en Vilvoorde (België), Amstelveen en Meerssen (Nederland), Windhof (Luxemburg), Aken (Duitsland), Orly (Frankrijk), Oslo (Noorwegen), Hongkong (China) en Delray Beach (VS). In totaal werken er zo‘n zeshonderd mensen, die het afgelopen jaar een omzet hebben geboekt van 121,3 miljoen euro.

’Bij Canon hebben we businessoplossingen en professionele diensten geïdentificeerd als belangrijke focusgebieden voor toekomstige groei‘, verklaart Rokus van Iperen de voorgenomen overname. Na een dienstverband van 24 jaar stapte Van Iperen afgelopen april over van Océ naar moederbedrijf Canon, waar hij nu de leiding heeft over de sales- en marketingactiviteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. ’Wij zijn ervan overtuigd dat deze investering op de lange termijn kansen biedt om onze bestaande oplossingen en consultancybusiness uit te bouwen. We blijven nauw samenwerken met Iris, dat zijn zelfstandige status behoudt.‘