Pieter Edelman
22 June 2016

In het Nederlandse hoger onderwijs studeren relatief steeds minder jongeren af in de techniek, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Tien jaar geleden had nog twaalf procent van de 25- tot 35-jarigen een afgeronde technische opleiding in het hoger onderwijs op zak. Inmiddels is dit gedaald naar negen procent.

Nederland scoort daarmee beroerd op de internationale schaal. Van de EU-landen scoort alleen Luxemburg slechter. In Duitsland behaalde twintig procent van de afgestudeerden een technisch diploma. Dit is 2,5 keer zoveel als in Nederland.

Vooral bij mannen is de daling merkbaar. In 2005 studeerde twintig procent van de mannen af op een technische richting, afgelopen jaar nog slechts zestien procent. Onder jonge vrouwen veranderde relatief gezien niet veel, maar daar is techniek sowieso niet populair: het percentage dat een techniekstudie afrondt, schommelde de afgelopen tien jaar rond de vier procent. Een groot deel van hen stroomt vervolgens alsnog uit; slechts 29 procent van de vrouwen met een technisch diploma krijgt later ook een technische beroep. Bij mannen ligt dit op 47 procent.