Paul van Gerven
25 March 2014

Een Nederlands consortium onder aanvoering van CCM heeft een processtation ontwikkeld voor de verwerking van dunnefilmzonnecellen op de rol. De machine verdeelt het materiaal op de rol in cellen en legt de onderlinge elektrische verbindingen. Door de proceshandelingen in een doorlopende beweging uit te voeren, worden de zonnecellen goedkoper geproduceerd en ontstaat er meer ontwerpvrijheid voor het eindproduct.

De basis voor het nieuwe processtation, de Produzo, is een Generic Substrate Carrier van CCM, een nauwkeurig lopende metaalband, die tot op tien micrometer nauwkeurig een glasplaat of een rol flexibele folie kan transporteren met een snelheid tot tweeduizend millimeter per seconde. Tijdens het transport worden met een laser sporen geschreven die het materiaal in cellen verdelen. Hierin worden in isolerende inkt en geleidende zilverinkt de interconnects gejet.

De doorverbindingen van de Produzo zijn aanzienlijk kleiner dan tot nu toe gebruikelijk, zodat er meer lichtabsorberend oppervlak overblijft. Ook levert de back-endmachine meer keuzemogelijkheden in hoe de cellen precies worden vormgegeven – groot of klein, vlak of gebogen.

CCM’s rol in het project was de verhoging van de nauwkeurigheid van zijn carrier. ECN ontwikkelde de laseroptiek, IBS Precision Engineering verzorgde een monitoringsysteem voor de kwaliteit van de interconnects en TNO leverde expertise over de materiaalbehandeling op roll-to-roll-installaties. SPGPrints ontwikkelde de drukstations en optimaliseerde het proces waarin elektrisch isolerende en geleidende inkt in de juiste hoeveelheid en het juiste patroon worden aangebracht en Smit Ovens fungeerde ten slotte als intermediair naar de PV-industrie.

Bits&Chips event sponsor registration-early bird