Paul van Gerven
15 November 2017

Op de campus van de KU Leuven is een proef gestart met semitransparante ramen voorzien van CdTe-zonnecellen. Doel van het experiment is te achterhalen of, en zo ja hoeveel, de prestaties van dit materiaal lijden onder een ondergrond van een of meerdere lagen isolatieglas. Vanwege de isolerende werking kunnen de zonnecellen hun warmte minder goed kwijt, wat hun rendement drukt. Cadmiumtelluride is overigens minder gevoelig voor temperatuurstijgingen dan silicium.

CdTe ramen
Foto: Jonathan Vos

De ramen voor het experiment zijn geproduceerd in China en geïmporteerd door Sanko Solar uit het Vlaamse Schoonebeek. Aan het project nemen echter ook Ceyssens Glas en Reynaers Aluminium deel, die overwegen de pv-ramen in de toekomst lokaal te assembleren. Het huidige verkennende werk wordt gefinancierd door de Europese Unie en verschillende regionale overheden.

Vorig jaar startte TU Delft-spinoff Physee ook een proef met energieopwekkende ramen. Deze Powerwindows leiden met een volledig transparante coating licht naar cigs-zonnecellen in de zijkant.