Pieter Edelman
2 March 2017

De oprichter van Biocartis, zakenman Rudy Pauwels, treedt terug als ceo. Hij wil zijn handen vrij hebben om de strategie voor de volgende generatie van moleculaire analyse bij het bedrijf uit te werken. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Een opvolger is nog niet bekend, voorlopig worden zijn taken waargenomen door deputy-ceo Hilde Windels.

Pauwels richtte Biocartis tien jaar geleden op als Zwitsers bedrijf dat snelle moleculaire diagnose mogelijk moest maken. In 2010 veranderd het van koers toen het een technologielijn van Philips Research overnam. Dit werd doorontwikkeld tot een ‘Senseo’-systeem voor snelle diagnostiek; een generiek uitleesapparaat kan met een aandoeningsspecifieke cartridge geheel zelfstandig een monster analyseren.

Het bedrijf lanceerde zijn oplossing in 2014 op de markt, en zag het gebruik ervan het afgelopen jaar als kool groeien: het aantal geïnstalleerde apparaten steeg van 165 naar 389 en er werden meer dan 25 duizend cartridges verkocht, ruim zeven keer zo veel als het jaar ervoor. Dit alles resulteerde in een omzet van 13,8 miljoen euro.

Klaarblijkelijk ziet Pauwels dit als het moment om zich op het volgende project te richten. Hij gaat een commissie binnen het bedrijf leiden om de mogelijkheden voor next generation sequencing te onderzoeken. Voor de huidige moleculaire tests is voor elke afwijking in het erfelijk materiaal een specifieke probe nodig. Met sequencing wordt de genetische code direct afgelezen en zijn een groot aantal verschillende afwijkingen direct op te sporen.

BCe24 save the date