Pieter Edelman
14 January 2019

Ceo en medeoprichter Ernst-Peter Hovinga vertrekt om persoonlijke redenen bij Hiber, de Amsterdamse startup die momenteel een satellietgebaseerd iot-netwerk aanlegt. Er komt geen opvolger, zijn taken worden overgenomen door de drie andere oprichters. Dit drietal – Laurens Groenendijk, Maarten Engelen en Erik Wienk – vormde eerder een managementteam, van de startup Treatwell.

Hiber werkt aan een constellatie van kleine satellieten. Het bedrijf levert communicatiemodules voor iot-apparaten die weten wanneer de satellieten overkomen en dan een klein beetje data kunnen opsturen. Wanneer de kunstmanen over een van Hibers grondstations komen, worden de gegevens verzameld en via het internet ontsloten.

SpaceX SSO
Vorige maand brachten een Indiase en een Amerikaanse raket van Spacex de eerste twee Hiber-satellieten in een baan om de aarde. Foto: Spacex

Hovinga en de andere drie oprichters startten Hiber in het voorjaar van 2017 in Amsterdam, toen nog onder de naam Magnitude Space. Afgelopen zomer breidde het uit naar Delft en veranderde het zijn naam. Vorige maand werden de eerste twee satellieten gelanceerd, voor Hovinga een mooi moment om te stoppen. Hij blijft wel betrokken als aandeelhouder en adviseur van de Raad van Commissarissen.