13 September 2010

Chess heeft de ontwikkeling van de ’opvolger‘ voor de ov-chipkaart afgerond.  Deze nieuwe versie is uit voorzorg ontwikkeld en kan ingevoerd worden als er te veel gefraudeerd wordt met de huidige variant. Chess ontwikkelde zowel de transactiemethodes als de software op de smartcard en de specificaties voor de kaartlezer. Makers van smartcard-lezers zullen deze specificaties in hun nieuwe producten verwerken.

De huidige ov-chipkaart is gebaseerd op de Mifare Classic-technologie van NXP, waarvan de beveiliging vorig jaar door verschillende experts onderuit werd gehaald. Naar aanleiding van een advies door de Royal Holloway University of London (RHUL) gaf staatssecretaris Huizinga in februari de opdracht om aan een opvolger te beginnen, ook al is er nog geen tijdpad voor de invoering ervan. Trans Link Systems, de ontwikkelaar van de ov-chipkaart, nam vervolgens Chess in de arm voor de ontwikkeling.

De opvolger is gebaseerd op Javacard-technologie, waarbij de smartcard beschikt over een processor die Java-applicaties kan uitvoeren. Bij de huidige Mifare Classic-kaarten is er alleen een beschermd geheugen. Door volwaardige applicaties te gebruiken, zijn de kaarten na uitrol aan te passen. Een nadeel is echter dat de uitvoer van een programma langer duurt dan het lezen of schrijven van een geheugen. Dat kan de doorstroom van passagiers in de weg zitten. Chess heeft daarom veel aandacht besteed aan de snelheid van de kaarten.

Het systeem is door verschillende partijen gekeurd, waaronder Collis, TNO en RHUL, dat het advies uitbracht over de opvolger. Daaruit mag geconcludeerd worden dat de aanbevelingen over het gebruik van open standaarden zijn opgevolgd. Chess zegt zich te baseren op de (open) specificaties van Globalplatform, een non-profit industriegroep die standaarden voor smartcards ontwikkelt.

 advertorial 

Big Bits&Chips Real-Life Reunion

After a successful first edition of the Bits&Chips Event last year, we’re organizing a second edition on 9 June 2022, again at the Evoluon in Eindhoven. We’re looking forward to a live event again after months of not being able to attend them. Get your tickets now!

De nieuwe chipkaarten zijn gebaseerd op de SmartMX-IC‘s van NXP. Die kunnen Javacard-applicaties uitvoeren, maar ze kunnen zich ook als Mifare Classic-kaart gedragen. Daardoor zijn ze terugwaarts compatibel met de kaartlezers van de huidige ov-chipkaart. Voordat de nieuwe betaalmethode gebruikt kan worden, moeten niet alleen de kaarten vervangen worden, maar moeten ook de kaartlezers aangepast worden.