Alexander Pil
22 September 2010

In de China Daily laten officials van de Chinese kamer van koophandel hun ongerustheid blijken over een mogelijke golf van protectionisme op de Europese markt. Aanleiding zijn de aantijgingen van Option aan het adres van Chinese producenten van wireless wide area networking-modems (WWan). Het Leuvense bedrijft beschuldigt zijn Aziatische concurrenten van dumppraktijken.

’Het is ongebruikelijk voor een land om op hetzelfde moment voor een enkel product aangifte te doen voor dumping, oneigenlijke subsidies en bescherming‘, zegt Wang Guiqing van de Chinese handelskamer voor machines en elektronische producten. ’We denken dat het een teken is van protectionisme.‘ Hij zal de gang van zaken aandachtig volgen om ervoor te zorgen dat het onderzoek in lijn is met de regels van de World Trade Organization (WTO).

Option kaartte de zaak enkele maanden geleden aan bij de Europese Commissie. De vermeende oneerlijke handel van Chinese concurrenten zoals Huawei en ZTE zou voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de crisis waarin de Leuvense draadloosspecialist verkeert. Vorige week sprak Huawei de aantijgingen tegen in De Tijd. ’Dat we onder de kostprijs zouden verkopen is pertinent onjuist‘, zei Tim Watkins, die verantwoordelijk is voor de West-Europese activiteiten van het bedrijf. ’Ons succes is er omdat we weten welke richting de markt uitgaat en we de discipline hebben om nieuwe producten snel op de markt te brengen.‘

Volgens Wang heeft Option überhaupt niet het recht om de zaak aan te spannen. De Leuvenaren hebben de productie van hun WWan-modems een paar jaar geleden verhuisd naar China en daarmee is het geen Europese fabrikant. WTO-regels zeggen dat alleen Europese fabrikanten dergelijke aanklachten mogen doen, aldus Wang. Hij voegt daar nog fijntjes aan toe dat de Europese consumenten nu profiteren van betere producten tegen een lagere prijs.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.