René Raaijmakers
26 September 2007

Isuppli voorspelt dat de chipmarkt dit jaar met 3,5 procent groeit. In juni hield de Amerikaanse marktonderzoeker het op een toename van 6 procent. Analist Gary Grandbois noemt het ironisch om juist nu met deze pessimistische noot te komen. Immers, juist op dit moment zijn er weer veel positieve tekenen. ’De omzetten in chips zitten in de lift, de geheugenmarkt trekt aan en de vooruitzichten in de eindmarkten stijgen ook weer‘, schrijft Isuppli. De verbeterde omstandigheden in de tweede helft van dit jaar zijn echter onvoldoende om de zwakte van de eerste helft teniet te doen, stelt Grandbois, vandaar zijn bijstelling naar beneden.

Wereldwijd komt de totale omzet in IC’s dit jaar uit op 270 miljard dollar, verwacht Isuppli. Dat is 3,5 procent beter dan de 261 miljard dollar uit 2006. De eerste helft van 2007 blijkt nu echter slecht te scoren. De totale chipindustrie kromp met 6 procent ten opzichte van de laatste zes maanden van 2006. Grandbois zegt dat dit het gevolg is van de geheugenmarkt, die maar liefst 13 procent aan omzet prijsgaf. ’Vooral DRam en Nand-type flashgeheugens deden het slecht‘, zegt de analist.

DRam-leveranciers verhoogden hun fabricagecapaciteit in de eerste helft zeer rap. Dat zal leiden tot een verbluffende 94 procent stijging in het aantal geproduceerde geheugenbits over heel 2007 – het jaarlijkse gemiddelde van de totale industrie ligt meestal tussen de 55 en 60 procent. Deze hyperactiviteit veroorzaakte de forse prijsdaling, vandaar die impact op de hele markt. ’De prijsdalingen in geheugenchips hebben hun uitwerking op de totale omzet cijfers niet gemist‘, aldus Grandbois.

bc16 GRAF iSuppli chipmarkt

DRam-fabrikanten zetten hun productie vanaf het derde kwartaal op een lager pitje. Dat had direct effect op de prijzen, die gelijk in juli al weer aantrokken, aldus Isuppli. Het herstel in de Nand-flashmarkt noemen de analisten indrukwekkend. ’Prijzen voor Nand zullen stijgen, in contrast tot een prijsdaling per megabyte van 40 procent in het eerste kwartaal. De totale Nand-markt zal in 2007 met 15 procent groeien‘, verwacht Isuppli.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Het optimisme voor de tweede helft is niet alleen seizoensgebonden. Het komt ook voort uit het aantrekken van de geheugenprijzen en hogere prijzen in de eindmarkten. Isuppli verwacht dat de omzet in alle geheugens met 15 procent zal stijgen in de tweede helft van het jaar ten opzichte van de eerste zes maanden. De totale omzet in geheugenchips maakt dit jaar bijna een kwart uit (23 procent) van de wereldwijde chipmarkt.