Paul van Gerven
19 August 2010

Het tweede kwartaal werd 95,6 procent van de IC-productiecapaciteit aanwezig in de wereld benut. Dat cijfer geeft aan dat fabs op volle toeren draaien; veel hoger dan 96 procent gaat het gemiddelde niet uitkomen, omdat 100 procent uptime van scanners en andere machines geen haalbare kaart is. Alleen de nieuwste en meest geavanceerde chipfabrieken kunnen tegen 24 uur per dag, zeven dagen per week productie aanschurken. Zo lag de capaciteit van sub-60-nanometerproductie op 98,6 procent in het tweede kwartaal, blijkt uit cijfers van Semiconductor International Capacity Statistics. Ondanks forse uitbreidingen in het foundrysegment, blijft uitbreiding van de totale capaciteit vooralsnog uit.

Bij zulke indrukwekkende statistieken horen records. Uit eerder deze maand gepubliceerde schattingen van Isuppli blijkt dat in dollars nooit eerder een hogere wereldwijde omzetgroei werd genoteerd. In het topjaar 2000 kwam er 60 miljard dollar bij. In 2010 was dat maar liefst 80,7 miljard, een groeispurt van 35,1 procent naar 310,3 miljard euro.

Isuppli benadrukt dat de huidige situatie als dag en nacht verschilt met de dotcomtijd tien jaar geleden. Nu herstelt de economie van een recessie die niet begon in de technologiemarkten. De productie wordt tot nu toe op de been gehouden door gezonde vraag naar consumentenelektronica, waarin steeds meer chips worden gestopt, en stijgende prijzen in menig halfgeleidersegment versterken de omzetgroei.

Toch vinden sommigen dit soort chipproductie op anabole steroïden te mooi om waar te zijn: op zulke hoge pieken moet het onvermijdelijke dal volgen. Recente aanwijzingen dat de pc-verkoop en de communicatie-eindmarkt inzakken, ondersteunen die zienswijze. De twee segmenten zijn samen immers goed voor 65 procent van de wereldwijde halfgeleideromzet. ’Alles wijst op een nieuwe downturn‘, aldus een analist van J.P. Morgan.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

Isuppli wijst de suggestie van een dubbele dip echter van de hand. Aan de monstergroei zal weliswaar een einde komen, maar de industrie keert dan terug naar normale groeicijfers van een procent of zeven, denkt de marktonderzoeker.