Paul van Gerven
1 November 2011

De halfgeleiderindustrie heeft het derde kwartaal beter afgesloten dan verwacht, maar slechter dan gewoonlijk. Na een zeer matige maand juli, gevolgd door een iets betere maand augustus, steeg de omzet in september maand op maand toch nog met 2,7 procent naar 25,8 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers vrijgegeven door de Semiconductor Industry Association (SIA).

Kwartaal op kwartaal steeg de omzet in K3 met 2,2 procent. Het langjarig gemiddelde is zo‘n acht procent. Anticiperend op de kerstperiode is het derde kwartaal normaal gesproken het beste van het jaar voor IC-bedrijven. Vergeleken met vorig jaar lag het cumulatieve verkoopniveau zo‘n 1,7 procent lager, dus zal er nog een aardige spurt getrokken moeten worden om dit jaar niet in het rood te eindigen.

De foundry‘s zijn op dit moment het meest pessimistisch. TSMC noteerde in het derde kwartaal een omzetdaling van 3,6 procent vergeleken met het tweede. Rivaal UMC kwam zelfs 10,5 procent lager uit. Beide bedrijven zien het vierde kwart geen verbetering, terwijl het plaatje voor 2012 nog te mistig is om uitspraken over te doen. TSMC heeft aangekondigd het mes te zetten in zijn investeringen volgend jaar.