10 August 2009

De Antwerpse specialist in CMos-beeldsensoren CMosis heeft 3 miljoen euro aan venture capital opgehaald bij verschillende investeerders. Het begin 2008 opgerichte bedrijf wil het geld gebruiken voor verdere ontwikkeling en groei van de business. ’De eerste negentien maanden van Cmosis hebben bevestigd dat er immense, nog steeds onontgonnen businesskansen zijn voor CMos-beeldsensoren, vooral in gebieden die bekend stonden als CCD-bolwerken‘, zegt CMosis-CEO Luc De Mey. ’We zijn goed gepositioneerd voor een aanzienlijk marktaandeel van toekomstige industriële en professionele CMos-beeldsensormarkten.‘

De belangrijkste investeerder is ING Corporate Investments in Brussel, dat 1,5 miljoen euro inlegt. Een ander ING-onderdeel, het ING Activator Fund, investeert vijf ton. Het Vlaams Innovatiefonds komt met een miljoen euro over de brug.

Volgens De Mey hebben CCD-sensoren te maken met een aantal technische beperkingen, zoals ruiskarakteristieken en achtergrondruis. Die zullen volgens hem in een terugval van het CCD-martkaandeel zorgen. CMosis zet zijn sensoren in voor een brede reeks aan industriële markten, zoals machinevisie, medisch, onderzoek en ruimtevaart.

CMosis is opgericht door een aantal voormalige kopstukken van beeldsensorspecialist Fillfactory, dat in 2004 door Cypress overgenomen werd. Het bedrijf ontving in mei ook al een investering, van 1,11 miljoen euro.