Pieter Edelman
27 September 2016

Op de PSCO-conferentie in Genua hebben Imec en de Duitse instituten KIT en ZSW een dunnefilm-tandemzonnecel gepresenteerd van een perovskiet- en een cigs-laag die voor het eerst een hogere efficiëntie heeft dan de afzonderlijke componenten. De gecombineerde module haalt een efficiëntie van 17,8 procent, terwijl het record voor perovskiet blijft steken op 15,3 procent en de gebruikte cigs-module niet hoger komt dat 15,7 procent. Beide componenten gebruiken een ander deel van het lichtspectrum reageren.

De module meet nog geen vier vierkante centimeter, maar volgens de onderzoekers is het concept goed schaalbaar. Ze denken dat het de komende jaren mogelijk moet zijn om de efficiëntie van dergelijke stapels tot boven de 25 procent te krijgen.

Imec leverde binnen de samenwerking de kennis over de perovskietlaag, terwijl ZSW (Zentrum für Sonnenenergie- und Wasserstoff-Forschung Baden-Württemberg) expertise over cigs bijdroeg. Het KIT (Karlsruhe Institute of Technology) boog zich over de optica.