Pieter Edelman
31 March 2011

KU Leuven-promovendus Alexander Hüntemann heeft een manier ontwikkeld om de besturing van elektrische rolstoelen via bijvoorbeeld een joystick aanzienlijk te verbeteren. Dat is vaak lastig onder de knie te krijgen, zeker als de gebruiker een motorische beperking heeft.

Bij Hüntemanns aanpak probeert de boordcomputer de intentie van de gebruiker te schatten. Tegelijkertijd word de directe omgeving van de rolstoel via ultrageluidsensoren in kaart gebracht. Met die twee kan het systeem de optimale  route becijferen en uitvoeren zonder ergens tegenaan te botsen. Dit wordt meerdere keren per seconde bijgesteld.

Om een goede schatting van de intentie te kunnen maken, moet het systeem eerst een probabilistisch model van een specifieke patiënt opstellen via een trainingsperiode. Zo onderzocht Hüntemann het theoretische geval van een patiënt die niet naar links kan sturen. Door deze beperking in het model op te nemen, kan de boordcomputer toch die kant op rijden.

Praktijktests met het prototype bij daadwerkelijke rolstoelgebruikers in een thuisomgeving werden positief ontvangen. Voorlopig vormen de kosten van het systeem echter nog een obstakel om het grootschalig in te voeren. Hüntemann hoopt dat zorgverzekeraars hier een rol kunnen spelen. De rolstoel helpt mensen namelijk langer zelfstandig te blijven, wat uiteindelijk kosten bespaart.

Techwatch Books: ASML Architects