Alexander Pil
15 February 2008

Comsol uit Stockholm heeft versie 3.4 gelanceerd van zijn modelleer- en simuleersoftware Multiphysics. Het pakket is geschikt gemaakt voor multicoreverwerking. Processen lopen nu naast elkaar. Dit parallellisme zorgt ervoor dat het programma sneller tot een resultaat komt. Multiphysics 3.4 gebruikt in principe alle beschikbare processoren in een systeem, maar ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen kernen toe te wijzen aan andere taken.

Darrell Pepper en zijn collega‘s van de universiteit van Nevada vergeleken Comsol met andere simulatiepakketten die gebaseerd zijn op de eindige-elementenmethode. Zij rekenden aan het thermische, structurele en elektromagnetische gedrag van de circulatie in een magnetron. Conclusie: ’Comsol Multiphysics draait drie keer sneller dan andere gespecialiseerde simulatiesoftware voor elektromagnetisme. En het gebruikt slechts een klein beetje meer geheugen.‘

Comsol_velg web

Met de module Structural Mechanics kunnen Comsol-gebruikers spanningen in metaal analyseren, metaalmoeheid bepalen en, in combinatie met Cad-programma‘s, parameters optimaliseren.

Multiphysics 3.4 heeft een nieuwe feature voor meshing, het opdelen van de ruimte in kleine stukjes (de eindige elementen). ’Loodrecht op een oppervlakte varieert een grootheid vaak sterk‘, legt Gerard Hegemans van Comsol Benelux uit. ’In die situatie is het van belang om extra kleine stapjes te nemen. Dat kan met de nieuwe optie boundary-layer meshing.‘ De gedetailleerdere opsplitsing maakt het voor gebruikers mogelijk om thermische grensvlakken, geladen dubbele lagen in AC/DC-toepassingen en viskeuze overgangen in stromen te meshen. Comsol claimt grotere nauwkeurigheid en lager geheugengebruik dan zijn concurrenten.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

Comsol heeft ook gesleuteld aan de prestaties van simulaties voor vloeistofdynamica. Met de implementatie van Galerkins geavanceerde kleinste-kwadratenmethode kunnen ingenieurs rekenen aan grote stromingsvraagstukken met miljoenen vrijheidsgraden. Een nieuwe oplosmethode ontlast het geheugen bij complexe vergelijkingen die interacties tussen vloeistoffen en objecten beschrijven of golfvorming in thermisch gedeformeerde structuren. In vergelijking met de vorige release, versie 3.3a, komt Multiphysics 3.4 vijf keer sneller tot een oplossing.

Comsol_Maglev web

Comsol zegt onder meer goed te zijn in simulatie van elektromagnetische velden zoals hier, onder de Maglev-trein.

De Zweden hebben enkele specialistische modules op de markt voor hun Multiphysics-pakket. Een aantal daarvan heeft gelijk met de nieuwe release een update gekregen. De blokken voor chemische engineering en hitteoverdracht zijn nu ook geschikt voor stromen met variabele dichtheden en voor vrije convectie. Deze nieuwe mogelijkheden zijn interessant voor de simulatie van microfluidics en poreuze materialen.

Comsol is opgericht in 1986. Oorspronkelijk was het Stockholmse bedrijf slechts distributeur van The Mathworks in Zweden. Halverwege de jaren negentig sleutelde het aan een Matlab-toolbox voor partiële differentiaalvergelijkingen. In 1999 resulteerde dat in een eigen product: Comsol Multiphysics, met TNO als een van de eerste gebruikers. ’De toolbox van The Mathworks kon alleen overweg met tweedimensionale problemen‘, vertelt Hegemans. ’Later is dat uitgebreid naar 3D.‘ De omzet bedroeg dat jaar zo‘n 100 duizend euro.

Sinds 2004 is er een Benelux-kantoor in Zoetermeer. Dit jaar zal de wereldwijde omzet ongeveer 20 miljoen euro bedragen. Ook Shell, Philips Research en Philips Dap hebben het pakket inmiddels ontdekt. Hegemans: ’We zijn vooral goed in akoestiek, chemische reacties, elektromagnetisme, stromingen en warmte.‘