Nieke Roos
17 December 2009

Het European Institute of Technology (EIT) heeft het consortium EIT ICT Labs een leidende rol toebedeeld in zijn streven om van de EU de meest concurrerende en innoverende kenniseconomie ter wereld te maken. EIT ICT Labs is een netwerk van bedrijven, researchcentra en universiteiten uit Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland en Zweden. De Nederlandse deelnemers zijn het Centrum voor Wiskunde en Informatica, het Embedded Systems Institute, het ICT-onderzoeksinstituut Nirict van de 3TU, Novay (het vroegere Telematica-instituut), Philips en TNO-ICT. De High Tech Campus in Eindhoven is een van de vijf fysieke locaties. Coördinator van de Nederlandse inbreng is Peter Apers van de Universiteit Twente.

EIT ICT Labs krijgt gedurende zeven jaar maximaal 22 miljoen euro per jaar om onderwijs te geven, onderzoek te doen en nieuwe diensten en producten te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Het consortium wil onder meer academische opleidingen combineren met industriële R&D en multidisciplinaire netwerken vormen van ingenieurs en onderzoekers met economen, industrieel ontwerpers en sociale wetenschappers. Andere doelstellingen zijn de groei van spin-offs versnellen en internationaal toptalent aantrekken.

Het netwerk van vijf locaties maakt het mogelijk om innovaties beter af te stemmen op een brede Europese markt. Behalve in Eindhoven zetelt EIT ICT Labs fysiek in Berlijn, Helsinki, Parijs en Stockholm. De buitenlandse inbreng komt onder meer van Fraunhofer en Siemens uit Duitsland, Nokia en VTT uit Finland, Alcatel-Lucent, Inria en Thomson uit Frankrijk en Ericsson uit Zweden.