Jozef ’Jo‘ Cornu is de nieuwe CEO van Agfa-Gevaert. Hij is de opvolger van Ludo Verhoeven, die de rol tijdelijk had waargenomen nadat Marc Olivié halverwege het jaar opstapte. Op de beurs werd de wisseling van de wacht met gejuich ontvangen. Het aandeel, dat onlangs met 60 procent kelderde, veerde weer op.
’Jo Cornu zal met zijn grote internationale ervaring en knowhow op het vlak van informatica een cruciale rol spelen in de verdere transitie van Agfa van analoog naar digitaal en IT‘, schrijft het bedrijf in een persbericht. Cornu (63) is sinds 2002 lid van Agfa‘s raad van bestuur. Hij studeerde aan de universiteiten van Leuven en Ottawa en vervulde hoge functies bij Mietec, Bell en Alcatel.

De aanstelling van Cornu heeft ook een keerzijde. Hij mag het bedrijf dan van de binnenkant kennen, het betekent ook oude wijn in nieuwe zakken. Een frisse wind was wellicht een betere optie geweest. Het rommelt namelijk al een tijdje in Mortsel. De stap van analoge naar digitale technologie verliep moeizaam. Na de beursgang in 1999 hebben aandeelhouders weinig plezier gehad van hun investering. Reorganisaties en herstructureringen volgden elkaar in rap tempo op. De laatste jaren dwongen de hoge zilverprijzen Agfa tot een nieuwe sanering van 250 miljoen euro.
De Mortselse beeldspecialist krijgt van alle kanten het advies om zijn drie divisies, Graphics, Healthcare en Materials, apart in de markt te zetten. Agfa is nogal huiverig voor zo‘n opsplitsing omdat het vreest voor waardevermindering. De beleggers verloren hun interesse in het aandeel. De Tijd legde begin deze maand de vinger nog maar eens op de zere plek. De krant beweerde dat het topmanagement met zijn bedrijf aan het leuren is. Agfa zag zich genoodzaakt deze bewering officieel af te doen als ’klinkklare onzin‘. De Tijd houdt overigens vast aan zijn statement en baseert zich op niet nader genoemde onafhankelijke bronnen.
Feit is dat de Mortselaren overstag zijn. Vorige week bevestigde de raad van bestuur dat een driedeling ’de beste manier is om waarde voor de aandeelhouders te creëren‘. Een gefaseerde opsplitsing staat op de planning voor het komende jaar. Het bedrijf zegt dat een aantal serieuze kandidaten zich al heeft gemeld. Volgens De Standaard heeft het Amerikaanse investeringsfonds Cerberus interesse om Agfa zelfs in zijn geheel over te nemen. Maar elk scenario is mogelijk, aldus Cornu.