Nieke Roos
21 February 2008

Het Britse XMos Semiconductor gebruikt de Cosy-compilerbouwomgeving van Ace Associated Compiler Experts uit Amsterdam bij de ontwikkeling van tools voor zijn XCore-processor. Dit eventgedreven, multi-threaded werkpaard draait op C en de speciale XC-uitbreiding, die ondersteuning toevoegt voor controle op basis van events, parallelle verwerking en tijdgedreven programmeermodellen. ’Met de licentie op Cosy kunnen we onze compilerontwikkeling versnellen en ons richten op onze XC-programmeertaal, die van cruciaal belang is om de kracht van onze multi-threaded hardware optimaal te benutten‘, verklaart Mark Lippett, vicepresident engineering bij XMos, de keuze voor de Amsterdamse tooling.

XMos_SDS
XMos gebruikt de Amsterdamse Cosy-compilerbouwomgeving bij de ontwikkeling van tools voor zijn programmeerbare Software-Defined Silicon-hardware.

XMos uit Bristol levert een nieuw type programmeerbare circuits. Dit Software-Defined Silicon (SDS) is gebaseerd op de XCore, een 32 bit Risc-processor die samen met ondersteunende hardwarebronnen is geïntegreerd in één bouwblok. Met maximaal 400 Mips kan een dergelijke tile meerdere complexe realtime hardware- en softwarefuncties verzorgen, van eenvoudige I/O-interfaces tot complete softwaretoepassingen. SDS is bij uitstek geschikt voor het ontwikkelen van eigen circuits en hardwarekoppelingen. De C-gebaseerde softwareflow maakt de gebruikelijke HDL- en synthesestappen overbodig, waardoor ontwerpers binnen enkele uren kunnen komen tot een compleet design. De eerste productfamilie van XCore-gebaseerde devices staat op de planning voor het tweede kwartaal van dit jaar.

De Cosy-tools van Ace maken het mogelijk om compilers te genereren bij eigen processorarchitecturen. De voortgebrachte codeomzetters zijn geoptimaliseerd en bieden daardoor significant betere prestaties. Bovendien hoeven gebruikers van het gereedschap geen specifieke kennis te hebben over geavanceerde compilerraamwerken of optimalisatiefuncties.