Pieter Edelman
23 January 2019

De resultaten voor Crescent, de doorstart van Option, vallen tot nog toe tegen. De omzet voor 2018 komt uit op 19 miljoen euro, een miljoen minder dan verwacht, terwijl de kasstroom 5 ton in het rood blijft. Toch houdt het bedrijf vast aan zijn voorspelling voor dubbelcijferige omzetgroei dit jaar en een positieve kasstroom. Tegen De Tijd zegt eigenaar Eric van Zele dat het bedrijf ondertussen geen cash meer verbrandt en dat de schuldenlast grotendeels is weggewerkt, waardoor het nu stappen kan gaan maken.

Van Zele werkt sinds eind 2017 aan het reddingsplan voor Option. De ex-ceo van Barco begon zich met de onderneming te bemoeien toen het maar niet lukte om een winstgevende positie te verwerven in de markt voor iot- en m2m-modems. Hij voegde Option vorig jaar samen met de bedrijven in zijn investeringsmaatschappij Crescent, waarna de onderneming onder die naam verder ging. Crescent moest zich gaan toeleggen op iot-totaaloplossingen in plaats van basistechnologie. Daarvoor werd onder mee ook het Nederlandse iot-straatverlichtingsbedrijf Innolumnis ingelijfd.

Option_Cloudgate

De tegenvallers komen nog altijd van het Option-onderdeel. Dat wilde eind vorig jaar een goedkopere versie introduceren van de Cloudgate, zijn draadloze router voor iot-toepassingen. Door een probleem bij een leverancier moest die lancering worden uitgesteld. De verlichtingsactiveiten en de tak voor it-dienstverlening, waar de groei uiteindelijk vandaan moet komen, deden het wel goed.