Nieke Roos
10 March 2011

Atmel heeft een nieuw device voor cryptografische authenticatie geïntroduceerd om de OEM-toeleverketen te beheersen, IP- of softwarepiraterij te voorkomen of gevoelige data te beschermen. De energiezuinige ATSHA204 kan geheime sleutels van 256 bits genereren, opslaan en overzetten. Daartoe bevat de chip onder meer 4,5 kbit EEprom en een hardwarematige SHA-256-versneller. Typische toepassing is als aanvulling op AES-accelerators in microcontrollergebaseerde systemen, bijvoorbeeld in consumentenelektronica, energiemeters, huis- en industriële automatisering en medische apparatuur.

Het EEprom-geheugen voor de opslag van de sleutels is beveiligd met een actief metaalschild, glitchbescherming, interne encryptie, veilige testmodi en voltageknoeidetectie. De interne generator van willekeurige getallen kan in cryptoprotocollen worden gebruikt om herhalingsaanvallen tegen te gaan. Volgens Atmel maken deze en andere features hardware-aanvallen op beveiligingscomponenten in bijvoorbeeld batterijen, printercartrigdes en spelcomputers een stuk minder kansrijk.

De ATSHA204 is per direct verkrijgbaar in een SOT-3-, SOIC-8-, TSSOP-8- of UDFN-8-verpakking, met een enkeldraads- of I2C-interface. Prijzen beginnen bij 41 dollarcent bij een afname van duizend stuks of meer. Daarnaast biedt Atmel in zijn nieuwe AVR Studio 5 volledig geteste ASF-softwarebibliotheken voor zijn AVR-microcontrollers en voor Arm-gebaseerde MCU‘s.