Paul van Gerven
16 October 2012

CUI introduceert een reeks volledig geregelde gelijkspanningsconverters voor voedingsbussen. Ze zijn uitgerust met de geavanceerde digitale besturing uit de Novum Advanced Power-productserie van het bedrijf. De NQB- en NEB-series zijn CUI‘s eerste producten die voortvloeien uit de recent aangekondigde licentieovereenkomst met Ericsson. Deze licentie heeft betrekking op het Zweedse Advanced Bus Converter-portfolio, dat is gebaseerd op het Frida II-platform. CUI‘s NQB- en NEB-series zijn pin- en functiecompatibel met respectievelijk de BMR456- en BMR457-families van Ericsson.

Zowel de NEB-reeks, ondergebracht in een behuizing op een achtste blokformaat, als de NQB-modellen op kwartblokformaat zijn uitgerust met een 32 bit Arm-gebaseerde microcontroller. De firmware zorgt voor de vermogensoptimalisatie en is ontwikkeld op een gemaximaliseerde en vlakke rendementscurve. Dit maakt dat de piekprestaties over een veel groter belastingsbereik beschikbaar zijn dan bij andere tussenbusconverters op de markt, claimt CUI.

Met een gemiddeld rendement van 96,4 procent, geoptimaliseerd voor een belasting van twintig tot honderd procent, zijn de modules geschikt voor toepassingen waarin het verbruik sterk kan variëren. Ook is de firmware ontworpen om snelle transiënten aan de ingang te verwerken, met flanksnelheden tot 0,5 V/µs, en daarbij de uitgangsspanning binnen tien procent constant te houden. Hierdoor wordt voorkomen dat schommelingen aan de uitgang de overspanningsbeveiliging triggeren.

De NEB- en NQB-series zijn beide voorzien van een digitale interface conform PMBus 1.2, wat afnemers in staat stelt een reeks parameters te configureren en op te slaan via het User_Store-geheugenblok. Zo kunnen ontwerpers een aantal beveiligingsfuncties instellen, waaronder overtemperatuur, overstroom en overspanning. Andere configureerbare parameters zijn uitgangsspanning, spanningsvenster, foutbeheer, precieze regeling van de inschakelflank en een start/stop-vlag.

De nieuwe familie converters is beschikbaar met twee ingangsbereiken: 40 tot 60 V gelijkspanning voor toepassingen op het gebied van datacommunicatie en 36 tot 75 V DC voor telecomapplicaties. Bij de NEB-uitvoeringen is keuze uit vermogens van 264 tot 300 W, terwijl de NQB-varianten tussen de 420 en 468 W kunnen leveren. De uitgangsspanning is bij alle modellen vooraf ingesteld op 12 V DC, maar deze is via de PMBus bij te regelen met het oog op dynamische busapplicaties: bij de NEB‘s van 6,9 tot 13,2 V en bij de NQB‘s van 4,0 tot 13,2 V. Als hogere vermogens nodig zijn, kunnen beide series worden uitgebreid met de mogelijkheid tot parallelschakeling via belastingsverdeling (Droop Load Sharing).