Pieter Edelman
22 August 2017

In Rotterdam is gisteren een pilot afgetrapt om jonge hacktalenten die hun ei nergens kwijt kunnen op te vangen. In deze Cyberwerkplaats kunnen ze hun vaardigheden verder ontwikkelen en worden ze gecoacht naar een baan als security-expert. De pilot duurt een week, en zal bij succes naar andere steden worden uitgebreid.

De initiatiefnemers zien dat digitale talenten op school vaak tussen wal en schip vallen. Het reguliere curriculum biedt voor hen totaal geen uitdaging en uit verveling gaan ze soms de schoolinfrastructuur hacken. Het resultaat is dat ze zonder diploma afhaken of worden weggestuurd. Doodzonde, want juist aan deze talenten is grote behoefte, aldus de initiatiefnemers.

De Cyberwerkplaats gaat van start met twaalf van deze jongeren. Vanuit de kelder van een voormalig bankgebouw worden zij door acht mentoren bijgespijkerd in security- en aanverwante vaardigheden, zoals wetgeving. Het doel is dat ze via een stage doorstromen naar een baan. De Rotterdamse gemeente, politie en het Havenbedrijf verlenen hieraan hun medewerking.

Het concept van de Cyberwerkplaats is afgekeken bij het soortgelijke Franse project École 42. Het project is een privaat initiatief van Mary-Jo de Leeuw, Anouk Vos en oud-PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug, en wordt ondersteund door verschillende sponsors.