Nieke Roos
2 June 2009

Naar eigen zeggen heeft Agiga Tech het eerste niet-vluchtige Ram geïntroduceerd met grote omvang en hoge snelheid. De Agigaram-technologie combineert SDRam met Nand-flash, een batterijloze voeding, intelligent energiebeheer en een bedrijfseigen systeemcontroller. Het geheugen is verkrijgbaar in groottes van 4 Mbyte tot 2 Gbyte en met overdrachtsnelheden die vergelijkbaar zijn met DRam.

Aan bijna iedere moderne geheugentechnologie kleeft wel een nadeel: DRam is vluchtig, flash is langzaam, SRam met batterijen is onbetrouwbaar en andere oplossingen zijn duur bij een grote omvang. Agiga biedt nu een uitweg. De dochter van Cypress Semiconductor mikt op brede toepassing in embedded, bijvoorbeeld in automotivesystemen, betaalautomaten, industriële besturingen, medische apparaten, printers en spelcomputers.

Onder normale omstandigheden functioneert Agigaram precies als SDRam. Wanneer de stroom wegvalt, schrijft het de data weg naar het Nand-flash. Daarbij gebruikt het de energie die ligt opgeslagen in de voeding. Als de stroom weer gaat lopen, zet het systeem de gegevens terug in het SDRam. Deze functionaliteit is onder meer te gebruiken om toepassingen bestand te maken tegen stroomonderbrekingen en -uitval, om ze direct aan te laten gaan of om data te loggen.