Pieter Edelman
14 June 2017

De Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) hebben vorige week de Nederlandse Data Science Prijzen uitgereikt aan Erasmus MC-spin-off Quantib, de Eindhovense datavisualisatie-expert Stef van den Elzen en de bedrijven Agroenergy en CQM. De prijzen zijn bedoeld om Nederland op de kaart te zetten als data science-land en om ondernemerschap en onderzoek op dit gebied te stimuleren.

Quantib richt zich op het diagnosticeren van dementie aan de hand van mri-hersenbeelden. Hiervoor zijn vijfduizend referentiescans van een studie in het academische ziekenhuis. Quantib won hiermee de Anthony Fokker Prijs voor start-ups. Hieraan is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden.

De Hendrik Lorentz Prijs, een prestigeprijs voor bedrijven en overheden, ging naar Agroenergy en en het Eindhovense data science-bedrijf CQM voor hun Biedoptimaal-platform. Glastuinders leveren steeds vaker energie aan het net wanneer ze warmtepompen inzetten, maar ze zijn veel tijd kwijt met uitvogelen wanneer ze die moeten aanzetten voor het beste rendement. Biedoptimaal automatiseert en optimaliseert het dagelijkse biedproces aan de hand van de elektriciteitsprijs, weersomstandigheden, warmtebehoefte en CO2-behoefte.

Stef van den Elzen ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan de TU Eindhoven nieuwe visualisatietechnieken om inzichten te verkrijgen in complexe en continu veranderende datasets met miljarden gegevens. Deze techniek past hij nu toe bij het bedrijf Synerscope, onder meer om verzekeringsfraude op te sporen. De jury beloont het werk met de Gerrit van Dijk Prijs voor onderzoekers, goed voor een bedrag van vijfduizend euro.