Pieter Edelman
19 June 2018

CQM uit Eindhoven heeft voor het tweede jaar op rij een Data Science Prijs in de wacht gesleept. Samen met Volker Rail-onderdeel Inspectation ontving het data-analysebedrijf de Hendrik Lorentz-prijs voor hun project rond inspectie van het spoor. Ook Digi.bio, een Amsterdamse startup die werkt aan een programmeerbaar microfluïdica-platform, ontving een van de prijzen.

De Data Science Prijzen zijn een initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) en de Big Data Alliance (BDA) en worden in drie categorieën uitgereikt: starters, gevestigde organisaties en wetenschappers.

Inspectation_Sherloc
De Sherloc-inspectietrein. Foto: Volker Wessels

CQM en Inspectation ontvingen de Hendrik Lorentz-prijs, de tweede categorie. CQM ontwikkelde een lerend algoritme voor het analyseren van de miljoenen foto’s die de Sherloc-meettrein van Inspectation van het spoor neemt. De resultaten worden via een bestaande beeldapplicatie van Inspectation weergegeven.

Digi.bio sleepte de Anthony Fokker-prijs voor starters in de wacht. De startup ontwikkelt een programmeerbaar labchipplatform waarmee allerhande biologische experimenten gedraaid kunnen worden. Daarvoor ontwikkelt een handzaam apparaat dat reacties in een standaard wergwerp-microfluïdicachips kan aansturen en uitlezen.

Bits&Chips event sponsor registration