Martin Kersten, research fellow aan het CWI, heeft tijdens de jaarlijkse Sigmod/Pods-conferentie van de ACM special interest group on Management of Data de Edgar F. Codd Innovations Award ontvangen, een prestigieuze prijs voor databaseonderzoekers. Kersten pionierde in de jaren negentig het gebruik van kolomgeoriënteerde opslag in relationele databases, wat resulteerde in de populaire MonetDB-software.
Vaak heeft een toepassing slechts een paar van de aanwezige kolommen in een dataset nodig. Met name in big data-toepassingen is het belangrijk om efficiënt te kunnen werken met een beperkte hoeveelheid lange kolommen uit veel verschillende tabellen. Bij de traditionele relationele databases moeten de rijen een voor een doorlopen worden om de kolommen te reconstrueren.
Een kolomgeoriënteerde database ziet er in principe hetzelfde uit als elke andere relationele database, maar de gegevens worden per kolom weggeschreven. Daardoor kan de computer er bij dit soort grootschalige toepassingen vele male efficiënter mee werken. Sinds een paar jaar hebben ook de grote commerciële databaseleveranciers de aanpak toegevoegd aan hun aanbod.
Kersten trad in 1985 in dienst bij CWI, waar hij de Database Research Group oprichtte. Sinds 1991 is hij tevens deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Op 1 januari 2011 werd hij benoemd tot CWI Fellow. De technologie heeft twee CWI-spin-offs voortgebracht, Data Distilleries in 1995 en Vectorwise in 2008. Beide zijn ondertussen overgenomen. Afgelopen jaar richtte Kersten MonetDB Solutions op, een adviesbureau gespecialiseerd in business analytics.