Nieke_Roos

Nieke Roos is hoofdredacteur van Bits&Chips.

27 January 2010

Verum verovert hightech Nederland stormenderhand. In de zes jaar die het bedrijf nu bestaat, heeft het ICT, Logica en Tass gestrikt als consultancypartner en klanten binnengehaald als ASMI, CCM, Fei, NXP, Philips Apptech, Philips Healthcare en Sioux. Het whiteboard in het kantoor van Rob Howe vermeldt nog veel meer grote namen als leads. ASML staat daar vast al heel lang tussen, maar het wil Verum maar niet lukken een voet tussen de deur te krijgen in Veldhoven.

Op het Esi-symposium begin december van het afgelopen jaar kwamen de resultaten naar buiten van Wings. Dit project heeft voor ASML de timingperformance van de Veldhovense waferstage onder de loep genomen door het systeem formeel te modelleren. Aan de hand van de resulterende modellen heeft het vervolgens de correctheid geverifieerd en in kaart gebracht welke ingrepen welke prestatieverbeteringen met zich meebrengen, tegen welke kosten en risico‘s.

Formele modellering en verificatie van een complex softwaresysteem, een kolfje naar de hand van Verum. Toch was het Waalrese bedrijf de grote afwezige bij Wings. In plaats van Howe en de zijnen in de arm te nemen en de ASD-technologie los te laten op de stage, heeft ASML gekozen voor het Embedded Systems Institute in combinatie met Poosl, een formele modellerings- en specificatietaal die is ontwikkeld aan de TU Eindhoven.

De keuze voor het Esi is een opvallende, aangezien ASML‘s ervaringen met de Eindhovense kennisinstelling tot nu toe niet onverdeeld positief zijn geweest. De eerste samenwerking in het Tangram-project heeft hoegenaamd niets opgeleverd. Aanvankelijk waren de Veldhovenaren zeer in hun nopjes met de resultaten – in Bits&Chips 14, 2005, spreken ze zelfs over een kleine revolutie die ophanden zou zijn. Van dit enthousiasme is ruim vier jaar later geen spoor meer te bekennen. De revolutie is uitgebleven en de resultaten zijn in de prullenbak beland.

BCe24 save the date

De oplossingen uit opvolger Ideals zijn net zomin blijven hangen in Veldhoven, zo verklaarde ASML‘s R&D-topman Harry Borggreve althans in zijn keynote op het Esi-symposium. Deze uitspraak leidde tot enige commotie bij de aanwezige medewerkers van het instituut. Volgens hen gebruikt de machinebouwer wel degelijk gereedschap dat voortkomt uit Ideals en was Borggreve op dit punt gewoon niet goed geïnformeerd. Was de senior vicepresident ontwikkeling en engineering echt niet op de hoogte of overschat het Esi het belang van de bewuste tooling?

Hoe dan ook, het gebrek aan evident succes van de eerdere samenwerkingen heeft de Veldhovenaren er niet van weerhouden om voor de derde keer in zee te gaan met het Esi, waar Verum een minstens zo logische keuze was geweest. Wings is zelfs het eerste project van het Eindhovense instituut dat volledig drijft op geld van de industriële partner. Door alles uit eigen zak te betalen, houdt ASML de controle en, belangrijker nog, volledige toegang tot de resultaten.

Daar zit ‘m de kneep. Als een van de redenen waarom er van Tangram en Ideals zo weinig is blijven hangen, noemde Borggreve in zijn presentatie de ontwikkeling van proprietary tooling in deze projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ASML bij Wings de touwtjes stevig in handen heeft genomen. Dat het daarbij de samenwerking heeft opgezocht met het Esi en niet met Verum, is ongetwijfeld om dezelfde reden.

De mathematische pijlers onder de ASD-technologie kan iedereen vrijelijk gebruiken, maar het front-end dat de moeilijke wiskunde toegankelijk maakt voor de hightechmassa is de verdienste en het eigendom van Verum. Gebruikers ervan zijn aangewezen op de club uit Waalre. Zo‘n vendor lock-in is niet ongewoon in softwareland, maar er kleeft toch wel enig risico aan als de verkoper nog druk bezig is om zijn plekje in de markt te veroveren, met producten die bovendien voor een groot deel op eigen servers staan. Een vergelijkbare ontwikkeling en het toekomstige onderhoud zullen ASML en het Esi echter niet snel voor elkaar boksen en dat maakt eigen tooling weer een potentieel blok aan het been.

Waar Philips zijn geld wel op Verum durft te zetten, lijkt ASML op dit moment niet bereid om de gok te wagen. Advies aan Rob Howe: haal voorlopig een streep door de lithogigant op je whiteboard en groei zo groot dat ze in Veldhoven niet meer om je heen kunnen.