Pieter Edelman
17 June 2011

Sony-Ericsson gaat de oplossingen van NXP gebruiken voor de NFC-functionaliteit in zijn nieuwe reeks Android-gebaseerde smartphones. Dat heeft de chipmaker zelf naar buiten gebracht. Het gaat om de PN65, een oplossing met de radiocontroller, het beveiligde geheugen om toepassingen op te slaan (het embedded secure element) en de ondersteunende software.

Het is de eerste keer dat NXP een overeenkomst met een grote telefoonboer bekendmaakt, maar het feit dat Sony-Ericsson de technologie omarmt, is voor de halfgeleiderfabrikant wellicht belangrijker dan de deal zelf. NXP is veruit marktleider in NFC-technologie en heeft zeker met Android een streepje voor via een strategische alliantie met Google. Het bedrijf schreef de NFC-software in de Android-stack en was de leverancier van de NFC-hardware in Googles eerste telefoon met de technologie, de door Samsung ontwikkelde Nexus S.

Sindsdien wordt NXP steevast genoemd als de voorkeursleverancier voor near field communication-technologie in het mobieltjessegment. Behalve in Android-mobieltjes doken de NXP-IC‘s ook al op in de Nokia C7 en ook bij de Iphone en Ipad zijn de Nederlanders de gedoodverfde winnaar van het contract, mocht Apple de technologie opnemen in de volgende generatie van deze producten – wat nog geen uitgemaakte zaak is. NXP denkt dan ook flink te kunnen groeien dankzij NFC.

De hamvraag voor het chipbedrijf is nu dus vooral of de technologie zal aanslaan. Vanuit het bedrijfsleven wordt de technologie momenteel zwaar gepusht. Met name in de VS werken verschillende spelers aan elektronische portemonnees, onder wie creditcardbedrijven en Google. De komende jaren zal moeten blijken of de consument eraan wil. Als het flopt, is het gauw weer afgelopen met NXP‘s nieuwe melkkoe.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.