1 December 2014

De Ngi-NGN Informatie-prijs voor de beste afstudeerscriptie binnen de informatica gaat naar Erwin Walraven van de TU Delft. Hij ontwikkelde een lerend model dat snelheidslimieten kan berekenen op basis van actuele en de verwachte drukte op de weg. Daarmee zou de doorstroming op drukke momenten sterk verbeterd kunnen worden. De technologie wordt ingezet in het Brabant in Car III-programma. Walraven verdient vijfduizend euro met de prijs.

Naast de hoofdprijs is er een gedeelde tweede prijs van duizend euro. Deze gaat naar Christine Gerpheide van de TUE en Ruud Verbij van de UT. Gerpheide werkte aan het verbeteren van de softwaretaal QVTO voor modeltransformaties in het productieproces. Verbij schreef zijn scriptie over risicomanagement en veiligheid bij internetstemmen.

De prijzen werden afgelopen vrijdag uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem. Naast de informatica kwamen ook andere vakgebieden aan de beurt. De ASML-prijs voor wiskunde, ter waarde van tweeduizend euro, ging naar Ruben Stienstra van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij bedacht een uitbreiding op de klassieke mechanica die beweging verbindt met de kwantummechanica. Daarnaast waren er prijzen voor natuurkunde, werktuigbouwkunde, levenswetenschappen, chemie en sterrenkunde.